sydsvenskan



Det kan inte ha undgått någon att Sugarplum Fairys Carl Norén nu kör solo. Debutplattan ”Owls” kom 23 februari. Ikväll spelar soloakten Carl Norén på Mejeriet i Lund.


– Det är en otrolig adrenalinkick att gå upp på scen och spela inför 50 000 personer. Så pass stor kick att vardagen kan bli tråkig efteråt, säger Carl Norén när han pratar om hur storhetsvansinne och hybris lätt kan drabba en ung artist.

Han är glad över att han har fått uppleva det när han i gränslandet mellan tonåring och tjugonånting turnerade med Sugarplum Fairy. Han tror att det är bra för honom att den upplevelsen kom då, och inte nu när han börjar närma sig de trettio.

– Vardagen och lugnet har blivit intressantare, jag har ju redan upplevt det där i tidig ålder, säger Carl Norén.

Men alla Carl Noréns spelningar har inte varit i den monstruösa storleken. När Musikhjälpen i vintras samlade in pengar för att stoppa handeln med barn, så bidrog Carl Norén med några auktionsobjekt. Bland annat en hemmaspelning där vinnaren av auktionen fick en konsert med Carl Norén i sitt hem.

Det är ett stort kliv från en arena inför 50 000 personer till en hemmaspelning, men Carl Norén ser tjusningen i de små tingen i livet.

– Det är kul med sådana grejer, vi körde en sådan grej i Lund innan jul, där vi spelade i studentkorridorer. Det var någon som hade vunnit en tävling. Att göra sådana små spelningar hemma hos folk är väldigt givande. Det blir lite mer fokus på musiken när alla får sitta ner och höra låtarna i en akustisk form, säger Carl Norén.

Carl Norén får ofta frågor om sina bröders musikkarriärer. Den två år yngre brodern Victor Norén är också känd från Sugarplum Fairy, och aktuell med soloprojektet ”Viktorius”. Mando Diaos frontman Gustaf Norén är Carl Noréns två år äldre bror. Kusinen och hiphopartisten Prop Dylan (Per Norén) är det inte lika ofta han får frågor om.

– Han är en väldigt duktig rappare, och han jobbar med DJ Premier nu, så han har också lyckats med musiken, säger Carl Norén.

Han är väldigt trött på att det sprids förutfattade meningar om honom och hans bröder. Han tycker att de blir porträtterade som arroganta ”slynglar” och ”retrorockare”.

– I lördags var det någon som skulle recensera min spelning som twittrade att han skulle gå lyssna på ”slyngelrockaren Carl Norén”. Jag är 27 år nu och spelar folkmusik, så jag vet inte om jag är en ”slyngelrockare”. Vi är inte arroganta, vi är rätt snälla killar och ingen av oss lyssnar på retrorock utan har alla rätt modern musiksmak och lyssnar på hiphop, berättar Carl Norén.

Just nu är Borlängesonen Carl Norén bosatt i Stockholm, men det är inte en stad där han ser sig själv hänga sin hatt för resten av livet.

– Jag skulle vilja bo i en mindre stad. Bo i hus. Jag skulle kunna tänka mig att bo i södra Sverige faktiskt.

Carl Norén spelade in sin första skiva med bandet Sugarplum Fairy i Lund. Så kopplingen till Skåne finns där.

– Det var fantastiskt lugnt och skönt att ha låglandet omkring sig, speciellt när man är van vid Dalarna. Det är väldigt vackert, säger Carl Norén.

Carl Norén 
Bor: Djurgården i Stockholm.
Uppväxt: Kvarnsveden i Borlänge.
Född: 1983.
Aktuell med: solodebuten ”Owls” som släpptes den 23 februari. Spelar på Mejeriet i Lund ikväll. Spelar även på Debaser i Malmö den 8 april


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0